Bărbații din viața Miței Biciclista. Pasiunea vinovată a regelui Ferdinand, marea iubire a lui Nicolae Minovici

de: Bișinicu Andreea
30 04. 2024

This browser does not support the video element.

În vremuri demult apuse, o tânără domniță, cu ochii ageri, părul negru, buzele fine, subțirică la mijloc și pielea albă ca fildeșul obișnuia să se plimbe, nonșalant, cu bicicleta pe Calea Victoriei, stârnind, în urma ei, rumoare, încrețituri ale frunții și ridicări din sprâncene, în timp ce le zâmbea, invidioșilor, peste umăr. Maria Mihăescu s-a iubit cu cei mai cunoscuți bărbați ai Bucureștiului interbelic. S-a bucurat de faimă, averi, bijuterii scumpe, case și mașini, însă inima i-a rămas pustie.

Prima femeie care s-a plimbat cu bicicleta în România

Într-o după-amiază blândă de primăvară, Maria Mihăescu, cea mai cunoscută curtezană a Bucureștiului, își face apariția pe Calea Victoriei, plimbându-se cu bicicleta, spre deliciul domnilor care savurează o cafea și o brioșă la Casa Capșa.

Frumoasa damă de companie știe cum să atragă atenția celor din jurul ei. Este îmbrăcată în haine strâmte, care-i pun în evidență formele feminine, oferind zâmbete în stânga și-n dreapta, în timp ce își face promenada.

”Când apărea pe Calea Victoriei, aristocraţii de la Capşa, burghezii de la Oteteleşanu şi boemii de la Kubler abandonau politica şi svartul ca să admire superbul exemplar ciclist.

Bicicleta cu ghidon de argint era a unei suple şi elegante fiice a Evei, cu zulufi negri, cu pantaloni de catifea mov strânşi pe picior, cu bluza corai din care fluturau mâneci înflorate,

cu ghete înalte şi cu o caschetă de mătase albă, înfăşurată în voal alb, din care răsăreau încrucişate două ace mari a la Madame Butterfly”, o descrie Alexandru Predescu în volumul ”Vremuri vechi bucureştene”, potrivit Historia.

Fetița săracă devine cea mai cultă curtezană a Micului Paris

Ziaristul George Ranetti este îndrăgostit de ea, însă femeia de moravuri ușoare nu-i acordă prea multă atenție, iubirea negăsindu-și un loc prioritar în planurile ei.

Furios și gelos, jurnalistul decide să o ironizeze, redactând articole sarcastice la adresa ei, poreclind-o ”Mița Biciclista”, după ce o vede plimbându-se cu bicicleta în Centrul Vechi al Capitalei.

Viața divei capătă strălucire abia în adolescență. Născută cu origini modeste, fiica din flori a unui simple spălătorese din Prahova, Maria Mihăescu captează atenția unor domni încă din adolescență, de la vârsta de 14-15 ani.

Profitând de frumusețea-i fizică evidentă, copila este luată, cu voia ei, să fie instruită în a deveni o damă de companie de lux.

Ambițioasă și hotărâtă, fata pleacă la Paris, unde devine o tânără cultă. Citește orice îi pică în mâini, învață la perfecție limba franceză, studiază artele și muzica la un pension de prestigiu.

Ferdinand I al României (Foto: arhivă)

Regele Ferdinand, Octavian Goga, Nicolae Grigorescu, printre cei mai celebri amanți ai divei

Ani mai târziu, întoarsă pe plaiurile mioritice, Mița Biciclista nu pierde timpul. Își alege clienții din ranguri sociale înalte: regi, prinți, scriitori, artiști, politicieni de elită și nu numai.

Prin patul ei trec numele celebre, precum poetul Octavian Goga, pictorul Nicolae Grigorescu, regele Leopold al Belgiei sau regele Manuel al Portugaliei.

Maria Mihăescu ajunge, în timp scurt, o femeie avută pentru acea avreme. Deţine o trăsură, o maşină coupe şi servitori din Polonia. Obișnuiește să ia prânzul și cina la Athenee Palace şi își aranjează podoaba capilară la cel mai scump coafor de pe Calea Victoriei.

Extravaganțele sale nu cunosc limite. Mița Biciclista devine și prima femeie care face baie în mare într-un bikini, într-o vreme în care oamenii se îmbăiau în halat.

Nu trece mult timp până ce dama de lux devine obsesia regelui Ferdinand al României. Conducătorul țării, infatuat până peste cap, îi dăruiește amantei sale vila impunătoare de lângă Biserica Amzei din București, devenită bordel de lux în perioada interbelică.

”Carol I îl însurase pe Ferdinand, ca s-o uite pe Văcăreasca, – adaugă Mița în timp ce răsfoiam paginile – și când scăpa de sub papucul ”Miței Cotroceanca” (n.r. – Regina Maria) venea să-mi țină companie, cu bicicleta la Șosea, dincolo de rondul al II-lea.

Purta caschetă de mătase albă legată sub bărbie și ochelari uriași, ca să nu fie recunoscut. Umbla zvonul că fac ce vreau din rege. Am fost asaltată de oameni politici ce sperau să pun un cuvânt binevoitor în fața lui. Manuel al Portugaliei mă cunoscuse la o ceremonie.

Cum m-a văzut, nu și nu, să mă ia de nevastă. Erau de față: Bleriot, Moruzi, Gheorghe Cantacuzino, Jack Lahovary, Lucica Sturdza Bulandra.”, declara Mița Biciclista într-un interviu acordat în 1957.

Nicolae Minovici (Foto: Arhivă)

 

Medicul Nicolae Minovici, marea ei iubire

Deși mulți urmași de-ai lui Adam trec prin așternuturile faimoasei curtezane, se spune că doar unul singur a reușit să cucerească inima Miței Biciclista, fiind vorba despre renumitul Nicolae Minovici.

Regele Manuel al Portugaliei dorește, cu orice preț, să o facă a lui, cerând-o în căsătorie pe celebra curtezană. Însă, ea refuză, inima ei bătând în același ritm cu cea a medicului legist român.

Își trimit scrisori de dragoste, își dau întâlniri în secret și își fură câte un sărut, sub clar de lună. Iubirea lor adolescentină capătă dimensiuni titanice, atunci când Mița Biciclista îi mărturisește iubitului ei că nu poate trăi fără el.

Obișnuiesc să se întâlnească la casa lui Nicolae Minovici, cunoscută sub numele de Vila cu Clopoței, în holul căreia putea să intre caleașca Miței Biciclista, direct din stradă.

Din nefericire, amorul lor este sortit eșecului. Minovici moare în 1941, lăsând-o pe Maria Mihăescu îndurerată. Pe la mijlocul anilor ’40, curtezana se căsătorește cu generalul Alexandru Dimitrescu, diva confruntându-se cu primele probleme financiare.

Miţa Biciclista se vede nevoită să închirieze câteva camere din casa pe care o deţine, mutându-se la mansardă. Cu toate acestea, nu vrea să renunțe la viața de lux cu care este obișnuită, ținând morțiș să-și păstreze imaginea.

Își trimite soțul la cerșit pe străzile Capitalei, îmbrăcându-l în haine zdrențuroase. Se spune că reușește, astfel, cu banii obținuți de bătrânul general, să-și întrețină obiceiurile scumpe.

Mița Biclicista se stinge din viață, în anul 1968, la vârsta de 83 de ani. Nu a avut copii și nu se știu detalii despre locul în care a fost înmormântată.